Pikavippikierre

Pikavippikierre on tilanne missä henkilön rahankäyttö on karannut täysin hänen hallinnastaan. Velkakierteessä ihminen ottaa uutta velkaa maksaakseen vanhaa pois.

Pikavippikierre syntyy kun henkilö ottaa vippiä satoja euroja, mutta hän ei pysty maksamaan sitä takaisin sovitun ajan kuluessa. Pikavipin maksumuistutuksen saavuttua postiin, otetaan toinen 500 euron vippi, jolla vanha pikavippi maksetaan pois. Velkakierre alkaa usein maksuhäiriömerkinnän sekä luottotietojen menetyksen pelosta.

Velkakierteeseen on helppo ajautua ja yleensä siihen ajautuvat nuoret opiskelijat, työttömät tai heikkotuloiset henkilöt. Kulutusluottoja sekä pienlainoja on helppo ottaa, kun esimerkiksi opintotuki tai työttömyystuki ei riitä normaaliin elämiseen ja ruokaa on pakko saada. Tulottomana vippikierteeseen joutuukin todella helposti, sillä usein ei ajatella lainaamisesta aiheutuvia kustannuksia. Seuraavan kuukauden tuloista maksetaan laskut ja käytetty vippi takaisin ja euroja jää jälleen vähemmän käyttöön, joten vippiin on turvauduttava uudestaan. Samaa rumbaa jatketaan useampi kuukausi kunnes huomataan, että rahaa ei riitä enää edes vuokran maksuun. Rästiin jäänyt vuokralasku päätyy ensin perintään ja lopulta ulosottoon.

Sama asia voi tapahtua myös henkilölle, jonka tulot laskevat radikaalisti esimerkiksi työpaikan vaihtamisen seurauksena. Tulojen laskiessa on hankala ylläpitää samaa elämäntyyliä kuin aikaisemmin. Tulojen yllättävä tippuminen pakottaa vipin ottamiseen, sillä rahaa ei enää riitä samoihin menoihin kuin aikaisemmin. Usein nämä henkilöt kuitenkin haluavat pitää kiinni entisestä elämäntyylistään, eivätkä halua karsia kuluja esimerkiksi edullisemmilla elintarvikkeilla.

Pikavippikierre aiheutuu kuitenkin lähes poikkeuksetta siitä, että ihmiset eivät arvioi huolellisesti omaa takaisinmaksukykyään vippiä tai muuta kulutusluottoa ottaessaan.

Velkakierteeseen voi joutua myös, jonkin muun ongelman seurauksena. Yleisin syy velkakierteelle on vakava peliongelma tai päihteet.

Uhkapeliongelma kasvaa suomessa vuosittain ja tähän on syynä monet internet kasinot ja vedonlyöntisivustot. Peliongelma kasvaa yleensä vuosien saatossa, eikä peliongelmainen välttämättä

Velkakierre tai pikavippikierre

Pikavippikierre on ikävä asia, jota kannatta ehkäistä ja välttää ajatuksen kanssa.

edes aluksi ota pikavippejä. Pelaamisesta aiheutuvien tappioiden kasvaessa myös vippaamisen kynnys kasvaa. Rahaa ei ehkä ole enää laskujen maksuun tai vipillä halutaan ehkä rahoittaa, jokin varma vedonlyöntikohde. Usein peliongelmaiset ottavat vippiä myös voittaakseen häviämänsä rahat takaisin. Yleensä uhkapelaajat joutuvat ottamaan vippiä maksaakseen sillä laskunsa tai elämisensä. Peliongelmaisen onkin erittäin vaikea irtautua vippikierteestä ja usein se loppuu ainoastaan silloin, kun hän saa maksuhäiriömerkinnän tai menettää luottotietonsa lopullisesti.

Vippiä saatetaan ottaa myös päihteitten vuoksi. Yleensä nopea pikavippi otetaan, kun nousuhumalassa huomataan, että rahaa ei oikein riitä illanviettoa varten. Nopea pikavippi etsitään nopeasti internetistä ja pian on taas rahaa alkoholiin ja meno voi jatkua. Useat vippikierteet ovat alkaneet juuri yhden ryyppyillan seurauksena, kun humalatilassa otettu neljänsadan laina joudutaan sitten maksamaan palkasta takaisin ja tätä myöten velkakierre alkaakin olla valmis.

Pikavippikierre ei välttämättä ole se, että vippiä otetaan vaan se, että sitä on saatavilla monesta eri paikasta. Yhden vipin takaisinmaksun voi sopia helposti rahoituslaitoksen kannsa, mutta kun vippejä alkaa olemaan useita kymmeniä niin oman taloudellisen tilanteen hoitaminen käy todella vaikeaksi. Lainat aiheuttavat nopeasti stressiä ja unettomia öitä ja lainojen järjestely sekä maksusuunnitelmien teko saattaa tuntua monelle ylipääsemättömältä tehtävältä. Pikavippaamisen myötä kärsivät usein myös ihmissuhteet, sillä streessantunut henkilö on usein ärtynyt eikä halua apua keneltäkään.

Monet ihmiset salailevat velkaongelmaansa eivätkä pyydä apua läheisiltään. Vippikierteen katkaiseminen vaatii usein itsekuria ja ylpeyden nielemistä. Monet ovat katkaisseet vippikierteensä, pyytämällä rahallista apua esimerkiksi vanhemmiltaan tai ystäviltään. Vippien takaisinmaksun jälkeen auttaa myös vippikiellon asettaminen, joten uusien vippien hakeminen on mahdotonta.

Ehkäise pikavippikierre

Pikavippikierre on helppo ehkäistä jo ennen sen syntymistä. Ennen kuin otat vippiä, niin sinun tulee vakavasti miettiä tarvitsetko todella rahaa? Mieti myös voitko saada rahaa jostakin muualta, esimerkiksi perheeltäsi tai ystäviltäsi. Kannattaa myös muistaa, että negatiivista kassavirtaa tuottava velka on aina huonoa velkaa. Velka kannattaa ainoastaan investointi tarkoituksissa!

Jos kuitenkin päätät ottaa lainaa netistä, niin laske huolellisesti lainasi takaisinmaksu. Jos peruspäivärahasi on esimerkiksi 700 euroa kuukaudessa, niin sinun tulee vähentää siitä kaikki kuukausittaiset menosi, kuten vuokrat, laskut ja ruokakustannukset. Seitsemästä sadasta eurosta ei varmasti paljoa jää kaikkien vähennysten jälkeen, joten järkevintä on ottaa vippi mahdollisimman joustavalla takaisinmaksuajalla ja maksaa vippi osissa, osamaksulla. Laske äärimäisen tarkasti taloudellinen tilanteesi, jotta et joudu ottamaan lisää vippiä seuraavana kuukautena, maksaaksesi sillä elämisesi.

Jos sinulle kuitenkin tulee maksuvaikeuksia niin älä missään nimessä ota lisää lainaa maksaaksesi sillä edellisen vippisi pois. Sinun tulee olla välittömästi yhteydessä pikavipin tarjoajaan ja selitettävä heille maksuvaikeutesi. Rahoitusyhtiön asiakaspalvelun kanssa pystyt varmasti sopimaan maksuaikataulun muutoksesta, jotta vältyt perintätoimiston veloittamilta lisämaksuilta.

Jos laskusi menee perintätoimiston hoidettavaksi, niin siitä seuraa sinulle lisää kuluja ja pahimmillaan voit saada itsellesi maksuhäiriömerkinnän jopa viideksi vuodeksi. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa uusien lainojen saamista. Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa myös asunnon ja matkapuhelinliittymän saamiseen.

Velkakierteeseen tai pikavippikierteeseen joutuneen, ja jo luottotietonsa menettäneen, kannattaa myös muistaa, että on olemassa tahoja, jotka auttavat velkakierteestä ulos. Takuusäätiön velkalinjan velkaneuvoja palvelee velkojen kanssa painivia ja takuusäätiön lainatakaus auttaa maksuhäiriömerkintäisiä saamaan lainaa pankista kohtuullisilla koroilla.

Hoida siis pikalainasi ja muut kulutusluottosi ajoissa ennen kuin niistä aiheutuu sinulle todellinen ongelma, joka pahimmillaan pilaa koko loppuelämääsi. Luottotiedottoman on vaikea hymyillä.