Pikavippi kielto

Toisinaan tule vastaan keskusteluja, joissa pohditaan, että kuinka voi saada aikaan itselle pikavippi kielto. Moni lainayritys myös mainitsee asiasta nettisivullaan. Joillakin ihmisillä saattaa nimittäin harkintakyky pettää ja rahankäyttö uhkaa mennä holtittomaksi.

Joskus syynä on vain huonosti hoidetut raha-asiat, joka saattaa johtaa tilanteeseen, jossa vanhoja lainoja maksetaan uusilla luotoilla ja pikavippikierre on valmis.  Toisinaan saattaapa olla kyseessä vaikka addiktio nettikasinoihin tai muuhun uhkapelaamiseen ja pelivelkoja kuitataan, sekä pelikassaa kartutetaan uusilla pikalainoilla sokeasti uskoen siihen, että kyllä se voitto vielä osuu omalle kohdalle. Se helposti johtaa pahoihin maksuvaikeuksiin ja aina uusiin lainoihin.

Pikavippi kielto - omat luottotiedot

Pikavippi kielto on positiivinen asia kuluttajalle.

Pikavippi kielto on mahdollista saada ottamalla suoraan yhteyttä lainaa tarjoavaan yritykseen. Osalle voi laittaa sähköpostilla pyynnön ja tämä pyyntö pysyy voimassa aina ja on peruuttamaton. Toiset lainoittajat taas vaativat pyynnön kirjallisena tavallista postia käyttäen. Molemmissa tapauksissa pyyntö on voimassa ikuisesti ja kyseiseltä rahalaitokselta ei saa enää koskaan haettua lainaa.

Kuinka saada voimaan pikavippi kielto kaikille yrityksille?

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua pikavippejä tarjoavien yritysten lukumäärä. Markkinoilla nimittäin toimii useita kymmeniä luotonantajia ja jokaiselle lainantarjoajalle pyynnön lähettäminen on melkoinen urakka.

Yksi ratkaisu ongelmaan on asettaa itselleen luottokielto. Oman luottokiellon voi asettaa, kun ottaa yhteyttä Suomen Asiakastietoon ja sitä kautta maksamalla pienen maksun asettaa itsensä lainakieltoon. Kun on itse asettanut itsensä luottokieltoon, niin lainantarjoajat jotka tarkastavat asiakkaiden luottotiedot Suomen Asiakastiedon tietokannasta näkevät, että lainanhakijalla on merkintä eivätkä myönnä lainaa.

Jo olemassa oleviin pikavippeihin ei itse haettu luottokielto vaikuta, joten jo olemassa olevia luottotilejä tai jatkuvia kulutusluottoja on yhä usein mahdollista käyttää haetun lainakiellon jälkeenkin.

Ongelmana omassaluottokiellossa on myös, että se vaikuttaa tiettyjen palvelujen hankkimiseen samalla tavalla, kuin maksuhäiriömerkintä. Eli puhelinliittymän, internetliittymän tai osamaksusopimuksen tekeminen saattaa estyä. Mikäli on hakenut itselleen luottokiellon, niin siitä saa todisteeksi paperin, jossa kerrotaan, että kyseessä ei ole varsinainen maksuhäiriö ja luottotietorekisterissäkin se näkyy muuna merkintänä. Usein todistuksen toimitettuaan voi silti saada liittymät hommattua ja osamaksusopimuksen tehtyä.

Hieman vaivannäköähän se vaatii, mutta toisaalta, jos moisella toimenpiteellä estää itseänsä joutumasta rahavaikeuksiin on se varmasti vaivan väärti.

Varaudu pitkään voimassaoloaikaan

Itse asetettu luottokielto eli käytännössä pikavippi kielto on voimassa kaksi vuotta. Aukoton se ei ole, mutta sen perumiseen kuitenkin joutuu käyttämään aikaa ja vaivaa ja monessa tapauksessa se riittää, jotta potentiaalinen holtiton pikavipinhakija ei lähde sitä perumaan.

Mikäli sen haluaa kuitenkin kaikesta huolimatta perua, niin se onnistuu Suomen Asiakastiedon antamien ohjeiden avulla.

Toinen konsti, joka osalla toimii, varsinkin hetken hurmiossa puhelimella tehtäviin pikavippeihin on pyytää operaattoria estämään soitot maksullisiin palvelunumeroihin. Pikavippejä myöntävät yritykset käyttävät maksullisia numeroita ja jos ei niihin voi itse soittaa tai tekstata, niin on puhelimitse lainan hakeminen mahdotonta.

Vastuullisuus lainaamisessa

Toki vastuu on aina yksilöllä itsellään, mutta joskus saattaa harkintakyky pettää. Lainanantajat myös pyrkivät kantamaan oman vastuunsa ja siksi esimerkiksi maksuhäiriömerkintä usein automaattisesti estää pikavipin tai -lainan saamisen.

Lainantarjoajat myös aina räätälöivät lainatarjoukset mahdollisimman sopiviksi, jotta lainanhakijaa ei tieten tahtoen ajeta maksuvaikeuksiin.

Sitten on vielä lainoittajien itse tarjoamat palvelut, joista pikavippi esto on yksi lopullinen ratkaisu mahdollisen laina- tai vippikierteen katkaisemiseksi.

Miten tunnistaa maksuvaikeudet?

Usein maksuvaikeudet ovat monen sattuman summa. Ne harvoin ilmaantuvat täysin yllättäen ja usein taustalla on monia tekijöitä.

Muutama selkeä asia, jotka saattavat kieliä tulevista maksuvaikeuksista on lomautetuksi tai työttömäksi joutuminen. Siitäkin usein saa tiedon etukäteen ja siihen pystyy yleensä hieman varautumaan.

Mikäli laskuja alkaa kertyä ja et saa niitä hoidettua ennen eräpäivää kannattaa alkuun yrittää siirtää eräpäivää tai pyytää lyhennysvapaata, mutta jos laskuja jää toistuvasti maksamatta on se yleensä merkki kasautuvista ongelmista.

Heräteostokset, varsinkin kalliit sellaiset saattavat usein johtaa ongelmiin, koska heräteostot ovat oikeastaan turhia hankintoja, joihin ei ole etukäteen varattu osaa budjetista. Myöskin osamaksua turhan usein käyttämällä saattaa tulla hankkineeksi suuren kasan velkaa hoidettavakseen. Kuitenkin lähes aina osamaksulla ostaessa maksaa kalliimman hinnan, kuin kerralla maksettaessa.

Myös raha-asioiden hajauttaminen useaan eri yritykseen saattaa johtaa ongelmiin, koska voi olla hankala pysyä ajantasalla useiden eri luottokorttien tai luottojen lyhennysten kanssa.

Toiset ihmiset ovat hyvää hyvyyttään menneet takaamaan liian monen ihmisen lainoja tai liian suuria lainoja, joita alkuperäiset hakijat eivät ole kyenneet hoitamaan ja maksuvelvollisuus on siten kaatunut takaajien niskaan. Monella omiin kuluihin rahat riittäisivät, mutta ei muiden kuluihin.

Joskus on myös se harmillinen tilanne, että joku läheinen tai perheenjäsen kärsii uhkapeli-, tai alkoholiongelmasta, johon on saattanut tahtomattaan joutua rahoittajaksi.

Miten ennaltaehkäistä maksuvaikeudet?

Kannattaa aina seurata todella tarkasti omaa taloudellista tilannettaan ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan laittamaan hieman säästöön pahan päivän varalle ja ennakoimaan tulevia kuluja.

Toinen yksinkertainen keino on pitää kuluista päiväkirjaa. Se saattaa kuulostaa työläältä, mutta todellisuudessa siihen ei mene kauaa. Voit käyttää vaikka kännykkääsi hyödyksi ja kirjata siihen ylös jokaisen käyttämäsi euron.

Usein silloin myös paljastuu, että mihin on kenties mennyt niin sanotusti turhaan euroja ja saatat löytää hyviä säästökohteita.

Ne usein nautitut erikoiskahvitkin nimittäin saattavat olla suurehko meno kuukaudessa, puhumattakaan vuodessa. Eli tarkuutta raha-asioihin, niin se on hyvä alku.

Mitä jos minulla on jo suuria vaikeuksia raha-asioissa?

Mikäli sinulla on jo pikavippi kielto ja olet estänyt maksulliset numerot kännykästäsi ja kokeillut muut konstit, niin joskus ulkopuolinen apu saattaa olla tarpeen. Kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen sosiaalitoimistoon ja varata aika velkaneuvojalle. Velkaneuvojat ovat erikoistuneet vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevien ihmisten auttamiseen.